Turkije

|Turkije
Turkije2018-11-24T12:06:45+01:00

Istanbul

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul, uitspraak [isˈtɑnbul]?) is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije en was de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor was ze onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. De stad is oorspronkelijk gesticht door Griekse kolonisten in 667 v.Chr. en werd door hen Byzantion (Latijn: Byzantium) genoemd. Met 14,9 miljoen inwoners is Istanboel de grootste stad van Turkije. De stad bestaat uit 27 districten, die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie vormen.

Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije en tevens van het hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Ankara. Met een bevolking van 5.445.026 (2017) is het na de vroegere hoofdstad Istanboel de grootste stad van Turkije. In 1923 was İzmir de tweede stad van het land, maar in de loop der jaren is de stad qua inwoneraantal door Ankara ingehaald. Vanaf 1920 was Ankara het hoofdkwartier van Atatürk en is sinds de oprichting van de Republiek in 1923 de hoofdstad van Turkije, waardoor zij Istanboel na de val van het Ottomaanse rijk heeft vervangen.

Konya

Konya (Grieks: Ικόνιο; Latijn: Iconium) is een stad in het zuidwestelijk deel van Midden-Turkije. De stad ligt op ongeveer 250 kilometer van de Middellandse Zee, op een hoogte van ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincieKonya. De agglomeratie Konya bestaat uit de districten KaratayMeram en Selçuklu en telde in 2009 1.003.373 inwoners (830.796 in 2000, waarvan 742.690 in de stad zelf).[1] Met dit inwonertal is Konya de op zes na grootste stad van Turkije.

Kapadokya

Cappadocië (ook wel Kappadocië of Kappadokië; Turks: Kapadokya; Grieks: Καππαδοκία, Kappadokía; Latijn: Cappadocia) is een landstreek ten zuiden van de steppe in de Turkse regio’s Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt deels beschermd door het Nationaal park Göreme. Het gebied heeft een oppervlakte van 2000 km² en ligt tussen de rivieren de Eufraat en de Kizil Irmak. De hoogste top in het gebied is de vulkaan Erciyes Dağı (3917 meter). De belangrijkste en grootste steden in dit gebied van Midden-Turkije zijn NevsehirKirsehirAksarayNigde en Kayseri.

Karadeniz

Karadeniz Bölgesi (Nederlands: Zwarte Zee-regio) is een regio in het noorden van Turkije. De regio grenst in het noorden aan de Zwarte Zee, waarnaar de regio genoemd is. De regio beslaat circa 18% van Turkije. Historisch gezien staat het gebied bekend als de Pontus. Het gebied ontvangt van alle Turkse regio’s de grootste en constantste hoeveelheid neerslag. Het milde klimaat wordt grotendeels bepaald door het Pontisch Gebergte dat langs de gehele kust loopt. De landstreek zeer vruchtbaar. In de Zwarte Zee-regio wonen naast Osmaanse Turken ook veel minderheden.

Izmir

İzmir (tot 1922: Smyrna) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie İzmir. In 2003 had İzmir ongeveer 2.480.000 inwoners en dit aantal is gegroeid naar ruim 4 miljoen inwoners in 2016. Hiermee is de stad, na Istanboel en Ankara, de derde stad van Turkije. Het ligt aan de Egeïsche Zee in het westen van de Anatolische schiereiland,, aan de Golf van İzmir. İzmir heeft de tweede belangrijkste haven van het land, na de haven van Mersin. Verder bevindt zich een internationaal vliegveld bij de stad, de luchthaven Adnan Menderes. Ook zijn er treinverbindingen met steden in de rest van het land, waaronder Istanboel en Denizli.